Zweedse Blåkläder kondigt partnership aan met Amerikaanse ruimtevaart pionier XCOR Aerospace.

Blåkläder, de Zweedse producent van werkkleding, kondigde vandaag een samenwerkingsverband aan met de Amerikaanse raketbouwer en commerciële ruimtevaartpionier XCOR Aerospace, met plannen om Blåkläder kleding mee te nemen in een baan rond de aarde – en daarbuiten.

Svenljunga, Zweden, 10 Maart 2016

Het Zweedse Blåkläder, alom gerespecteerd als één van de beste producenten van hoge kwaliteit werkkleding van de wereld, is gewend om haar klanten op grote hoogte te vinden en in gevaarlijke werkomstandigheden, maar is beperkt tot het verstrekken van kleding voor de aardse mens. Dit gaat nu veranderen door deze spannende nieuwe samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaart pionier XCOR Aerospace.

XCOR ontwikkelt en produceert aandrijfsystemen en ruimtevaartechnologie voor zowel de ruimtevaartaannemers en overheden, maar bouwt ook aan een eigen lijn ruimtevoertuigen. De XCOR® Lynx® Mark I en Lynx Mark II zijn ontworpen om passagiers buiten de atmosfeer van de aarde de ruimte in te brengen, wat XCOR één van de eerste bedrijven ter wereld maakt die particulieren de mogelijkheid geeft om hun droom van de ruimtevaart te realiseren. Passagiers vliegen mee met de piloot in de cockpit, onder de grote transparante Lynx luifel en ervaren gewichtloosheid, stilte en uitzicht op de aarde, wat slechts 500 mensen ooit hebben meegemaakt. De reis duurt ongeveer een uur en kost 150.000 Amerikaanse Dollar.

Hoofd Marketing bij Blåkläder, Kalle Larsson, beweert dat het partnership niet zo vreemd is als het lijkt op het eerste gezicht en ziet veel vergelijkingen tussen de twee bedrijven. "Blåkläder heeft altijd al extreem hoge eisen gesteld aan functionaliteit, kwaliteit en design. Op dat vlak zijn we net zoals de raketwetenschappers! En omdat we ook graag 'alledaagse helden’ eren, zijn we natuurlijk vereerd om kleding te mogen produceren voor een bedrijf dat gewone aardbewoners verandert in echte ruimtevaarders."

Michiel Mol, lid van de Raad van Bestuur bij XCOR, vindt Blåkläder zeer geschikt voor deze taak. "Onze ingenieurs werken vaak in uitdagende omstandigheden : de extreme hitte van een booster raket vuurtest, de extreme kou van een vloeibare stikstof installatie en natuurlijk de specifieke omstandigheden in onze fabriek midden in de Mojave-woestijn. We willen dat onze mensen veilig en flexibel zijn. En omdat onze mensen ons bedrijf er altijd goed laten uitzien, wilden we natuurlijk wat terug doen. Blåkläder levert geweldig werk en zorgt ervoor dat we niet alleen de best beschermde raketwetenschappers zijn, maar ook de best uitziende ooit!”

De samenwerking brengt ook andere, meer algemene voordelen met zich mee. Larsson: “We hebben de mogelijkheid om een aantal van onze klanten de ruimte in te sturen met de Lynx Mark I en Mark II, en het idee dat we dat kunnen zeggen is, op zijn zachtst gezegd, nogal surrealistisch! Op dit moment weten we nog niet hoe we dit gaan regelen, dat is iets waar we op terug zullen komen.”

Blåkläder gaat de werkkleding verstrekken die ervoor zorgt dat de XCOR ingenieurs kunnen werken onder de best mogelijke omstandigheden, in kleding die voldoet aan hun nauwgezette en unieke eisen én deze zelfs overtreft. Ook zal Blåkläder een one-of-a-kind trainingspak ontwerpen voor alle ruimtereizigers, welke zal worden gedragen tijdens alle fasen van de opleiding die passagiers voorbereidt op de extreme mentale en fysieke omstandigheden (zoals 4G druk en gewichtloosheid) die zij zullen ervaren.

Blåkläder is één van de weinige partners  - toonaangevende producenten in hun vakgebied - waaronder ook KLM, Philips, Unilever, Luminox en Heineken, geselecteerd door XCOR voor deelname aan het programma.

Over XCOR Aerospace

XCOR Aerospace is gevestigd in Mojave, Californië en is momenteel bezig met het opzetten van een Research and Development Center in Midland, Texas en een operationele en productielocatie in het Kennedy Space Center in Florida met de hulp van Space Florida. XCOR bouwt veiligere, betrouwbaardere en herbruikbare raket aangedreven voertuigen, aandrijfsystemen, geavanceerde onbrandbaar composieten en raket zuigerpompen. Door het in Amsterdam gevestigde XCOR Space Expeditions, een volledige dochteronderneming van XCOR, worden ruimte gerichte opleidingen met een verscheidenheid aan medische screening en speciale training missies voor toekomstige XCOR Lynx deelnemers aangeboden.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Kalle Larsson, Marketing Manager
kalle.larsson@blaklader.com

AB Blåkläder, Prästagärdet 3, Svenljunga, Zweden, SE-51253